Gyerekeim már nagyon várják a
havat, így a hétvégén hóembert építettünk. Na, nem igazi hóból, hanem
piskótából.
Így készült:
A piskótatésztát egy nagy
négyszögletes tepsiben sütöttem meg, majd még egyet – egy kisebbet - sütöttem
fél adagból. Az egy adag kevés lett volna, ez a másfél pedig egy kicsit sok
lett, de a maradék is szépen felszeletelve fogyasztásra került.
Kerestem három különböző méretű
(20, 14 és 9cm átmérőjű) kerek üvegtálat, amiket folpack-kal kibéleltem. A
piskótából háromszög alakú formákat vágtam ki, a különböző méretű tálaknak
megfelelően. Ezeket a háromszögeket
berakosgattam a tálakba, csoki pudingot töltöttem rá, majd egy kör alakú
piskóta következett, melyet megint puding és végül egy újabb kör alakú piskóta
követett. A legkisebb tálnál – mely a hóember feje lett – úgy módosítottam ezt
a folyamatot, hogy a folpackot jóval hosszabbra hagytam és nem háromszögeket
vágtam, hanem olyan rombusz formákat, mintha két háromszöget összefogtam volna
az alapjuknál fogva. Így a piskóta darabok is túlnyúltak a tálon. A puding-piskóta
rétegezés után a lenyúló darabokat a folpack segítségével össze tudtam fogni
úgy, hogy egy kis gömb forma keletkezzen. (A pudingból egyébként dupla adagot
csináltam, aminek a fele csak a legalsó tálba ment bele.) Jónéhány óra
pihentetés, pudingdermesztés után következett az „építkezés”.
A tortatálra kiborítottam a
legnagyobb tál tartalmát, amit bekentem kókuszkrémmel. Ezt követte a közepes
méretű tál piskóta, amit ugyancsak megkentem kókuszkrémmel, végül következett a
legkisebb tál piskóta. Ennek az alját egy kicsit le kellett vágni, hogy
stabilan üljön a hóemberen, majd szintén bekentem krémmel és az egész hóembert
beszórtam kókuszreszelékkel.
Ezt követően elkészítettem a hóember kalapját
és seprűjét. A kalaphoz egy nagyobb kör alakú és két kisebb, egymással azonos
méretű kör alakú piskótát vágtam, amit csoki pudinggal kentem meg kívül és
belül is. Ráhelyeztem a hóember fejére és egy félbetört saslik segítségével
rögzítettem. A seprűhöz összegyúrtam némi piskótát pudinggal, formáztam és
szintén saslikra tűzve beleszúrtam a hóember oldalába. A maradék pudingot
nyomózsákba töltöttem, megrajzoltam a szemeket, szájat, és gombokat. Az orr
pedig egy gerezd mandarinból készült, amit fogpiszkáló segítségével tűztem a
helyére.
Kókuszkrém
(ennek alapja egy a Nők Lapja Konyha 2014/11. számban található recept volt):
7 dl tej
70 gr étkezési keményítő
9 dkg cukor
13 dkg kókuszreszelék
1 dl tejben elkevertem az étkezési keményítőt. A maradék tejet, cukrot
és kókuszt felforraltam, majd a végén hozzáadtam a tejben elkevert keményítőt
is. Akkor lett kész, amikor már jól besűrűsödött.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése