2014. március 18., kedd

Bagoly torta



Ezt a tortát nem nagy ördöngösség megcsinálni. Nem is kell hozzá más, csak egy kerek torta, kétféle puding és némi gyümölcs.

A tortát félbevágtam és megtöltöttem vanília pudinggal. A pudingból egy kicsit hagytam a tetejére szárny gyanánt. A bagoly teste áfonyapudingból készült, csak ezúttal az áfonyát nem egészben, hanem leturmixolva adtam hozzá a pudinghoz. Mindkét puding fél-fél liter tejből készült, de legközelebb a vanília puding mennyiségét növelném egy kicsit, míg az áfonyáét csökkenteném.

A bagoly szeme egy-egy almakarikából és a közepébe helyezett áfonyapudingból áll, a csőre narancsból, a lába pedig mandaringerezdekből készült.

2014. március 6., csütörtök

Méhecske torta


A piskótát kerek tortaformában sütöttem, majd a kép szerint kivágtam a méhecske részeit. Ha szükséges, nyugodtan készithetünk hozzá sablont is.

Egy tortatálon a helyére illesztettem az egyes részeket és megtöltöttem pudinggal.


A következő pudingokat választottam:
Vanília puding
0,5 l tej
40 gr kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília aroma
1 tojássárgája
1 ek cukor
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet, végül sűrűsödésig főzőm.

Csokipuding
250 ml tej
20 gr kukoricakeményítő
kb 10 gr magas kakaótartalmú csoki
1 ek cukor
A keményítőt kevés tejben elkeverem, beleteszem a csokit és a maradék tejjel együtt felfőzöm.

A méhecske szárnya áfonyapudingból készült:
375 ml tej
30 gr kukoricakeményítő
100 gr mélyhűtött és felengedett áfonya
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet. Sűrűsödés után belekeverem az egész szemű áfonyát.

Kevés csokipudingot nyomózsákba töltve megrajzoltam a méhecske szemét, száját.
A csápok úgy készültek, hogy a maradék piskótát a szintén maradék csokipudinggal összegyúrtam, két golyót formáltam belőlük, majd fogpiszkálóra tűztem és a helyükre illesztettem.



Alap piskóta

Mivel tortáimat főként gyerekeimnek sütöttem, igyekeztem azokat – a lehetőségekhez képest – egészségesebben elkészíteni. 
A torta alapja vizespiskóta, amit úgy módosítottam, hogy csökkentettem a cukor mennyiségét és a liszt mennyiségének felét teljes kiőrlésű liszt teszi ki. Így került sütőpor is a receptbe. Ezáltal a piskóta némileg tömöttebb és sötétebb színű lesz, ez azonban az ízén nem sokat változtat, és ennyi nálunk belefér. Természetesen a torta hagyományos piskótarecept alapján is elkészíthető.
A tésztát általában kerek tortaformában vagy tepsiben sütöm, majd utána a kívánt alakzatnak megfelelően vágom úgy, hogy a tortafelesleg minimális legyen.

A tortát pudinggal töltöm/kenem meg, ami nem pudingporból készül, hanem magam készítem eredeti hozzávalókból. Ezek elkészítése az egyes tortaleírásoknál tekinthető meg.

2014. március 5., szerda

Virág torta


Szeretem a virágokat, valahogy mindig jobb kedvem lesz tőlük.  Most sem kell mellőznünk látványukat, még akkor sem, ha kint még nem lehet szedni. Inkább süssünk egyet!

Így készül:
Először készítettem egy piskótatésztát, amit egy nagy tepsiben (az enyém 33x41cm) sütöttem meg, majd az egészet egy 8 cm-es átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggattam:


A korongokat egy süteményes tálra virág alakzatban kiraktam, közepén a hézagokat a korongok közötti maradék piskótából töltöttem ki. A torta 3 emeletes lett, de egy korongot maradék tésztából kellett kirakni – ezt érdemes a torta középső rétegén elhelyezni.


Végül a tortát vanília-, és eperpudinggal töltöttem meg.
Vanília puding:
0,5 l tej
40 gr kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília aroma
1 tojássárgája
1 ek cukor
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet, végül sűrűsödésig főzőm.

Eperpuding:
0,25 l tej
20 gr kukoricakeményitő
100 gr eper (lehet felolvasztott is)
A keményítőt kevés tejben elkeverem, felfőzőm, majd a legvégén adom hozzá a leturmixolt epret.