2014. december 9., kedd

Hóember torta


Gyerekeim már nagyon várják a havat, így a hétvégén hóembert építettünk. Na, nem igazi hóból, hanem piskótából.

Így készült:
A piskótatésztát egy nagy négyszögletes tepsiben sütöttem meg, majd még egyet – egy kisebbet - sütöttem fél adagból. Az egy adag kevés lett volna, ez a másfél pedig egy kicsit sok lett, de a maradék is szépen felszeletelve fogyasztásra került.
Kerestem három különböző méretű (20, 14 és 9cm átmérőjű) kerek üvegtálat, amiket folpack-kal kibéleltem. A piskótából háromszög alakú formákat vágtam ki, a különböző méretű tálaknak megfelelően.  Ezeket a háromszögeket berakosgattam a tálakba, csoki pudingot töltöttem rá, majd egy kör alakú piskóta következett, melyet megint puding és végül egy újabb kör alakú piskóta követett. A legkisebb tálnál – mely a hóember feje lett – úgy módosítottam ezt a folyamatot, hogy a folpackot jóval hosszabbra hagytam és nem háromszögeket vágtam, hanem olyan rombusz formákat, mintha két háromszöget összefogtam volna az alapjuknál fogva. Így a piskóta darabok is túlnyúltak a tálon. A puding-piskóta rétegezés után a lenyúló darabokat a folpack segítségével össze tudtam fogni úgy, hogy egy kis gömb forma keletkezzen. (A pudingból egyébként dupla adagot csináltam, aminek a fele csak a legalsó tálba ment bele.) Jónéhány óra pihentetés, pudingdermesztés után következett az „építkezés”.
A tortatálra kiborítottam a legnagyobb tál tartalmát, amit bekentem kókuszkrémmel. Ezt követte a közepes méretű tál piskóta, amit ugyancsak megkentem kókuszkrémmel, végül következett a legkisebb tál piskóta. Ennek az alját egy kicsit le kellett vágni, hogy stabilan üljön a hóemberen, majd szintén bekentem krémmel és az egész hóembert beszórtam kókuszreszelékkel.
 Ezt követően elkészítettem a hóember kalapját és seprűjét. A kalaphoz egy nagyobb kör alakú és két kisebb, egymással azonos méretű kör alakú piskótát vágtam, amit csoki pudinggal kentem meg kívül és belül is. Ráhelyeztem a hóember fejére és egy félbetört saslik segítségével rögzítettem. A seprűhöz összegyúrtam némi piskótát pudinggal, formáztam és szintén saslikra tűzve beleszúrtam a hóember oldalába. A maradék pudingot nyomózsákba töltöttem, megrajzoltam a szemeket, szájat, és gombokat. Az orr pedig egy gerezd mandarinból készült, amit fogpiszkáló segítségével tűztem a helyére.

Kókuszkrém (ennek alapja egy a Nők Lapja Konyha 2014/11. számban található recept volt):
7 dl tej
70 gr étkezési keményítő
9 dkg cukor
13 dkg kókuszreszelék

1 dl tejben elkevertem az étkezési keményítőt. A maradék tejet, cukrot és kókuszt felforraltam, majd a végén hozzáadtam a tejben elkevert keményítőt is. Akkor lett kész, amikor már jól besűrűsödött.


2014. november 18., kedd

Lovacska torta


Kisebbik gyermekem már egy ideje lólázban ég. Tekintve fiatal korát, és azt, hogy éppenséggel nem vagyunk egy lovas család, úgy gondolom, hogy ez mindenképp meglepő. Akárhogy is, legalább nem kellett sokat azon gondolkodnom, hogy milyen tortát készítsek szülinapjára. A torta jól sikerült, az ünnepelt viszont – mindezek ellenére – mintha jobban örült volna a gyertyáknak…

Íme a munkamenet:
A piskótát kerek tortaformában sütöttem meg, majd lapjában félbevágtam. Ezt követően kivágtam egy ékszerű darabot a fej és nyak között.


A kivágott darab egyik sarkát levágtam, és egy pici kurtítás után fül lett belőle, a megmaradt részt pedig a nyak kiegészítésére használtam fel.


Egy adag – fél liter tejből – csokipudingot készítettem, bár elbírt volna másfélszeres adagot is. A tortát a puding felével, valamint gyümölccsel töltöttem meg. A puding másik felével beborítottam a tortát és leöntöttem csokimázzal. Végül egy fél szem cseresznyét illesztettem a lóra szemnek, és villával sörényt húztam a mázba.






2014. november 16., vasárnap

Léggömb torta



Nemrégiben készítettem egy takarót, amire egy léggömböt varrtam. Kíváncsi voltam, hogy hogyan nézne ki egy léggömb torta, így aztán a következő családi összejövetelre meg is sütöttem egy ilyet.


Így készült:
Sütöttem egy kerek piskótát, melynek alsó részét a képen látható módon elvágtam és egymásra helyeztem. Ebből lett a léggömb kosara.





A tortát aztán megtöltöttem áfonyás, barackos, banános, valamint csoki pudinggal és egy-egy fogpiszkálót helyeztem el a léggömb és a kosár összekötésére.

2014. október 30., csütörtök

Kislány torta


Elérkezett kislányom szülinapja, amire a fenti tortát készítettem el. Érdekes módon, amikor ebéd után az asztalra tettem a tortát, tűnt fel bennem és a többiekben is, hogy „nahát, a torta mennyire hasonlít a kislányomra!". Barna hajú, mosolygós és véletlenül épp rózsaszínbe öltözött aznap. 

A kislány torta így készült:
A piskótát egy nagy, négyszögletes tepsiben sütöttem meg, majd hosszában 3 részre vágtam. Így lett egy 3 emeletes torta. A felső sarkokat lekerekítettem, majd körülbelül a felső harmadnál szintén lekerekítettem belőle egy darabot – itt lettek a vállak.

A tortát vanília, csoki és eperpudinggal töltöttem meg, a felső rétegen úgy, hogy kirajzolódjon a haj, arc, ruha és a kezek. A szemeket, szájat nyomózsákkal rajzoltam fel.  A levágott piskótát összegyúrtam némi pudinggal és virágot formáztam belőle, amit felhelyezés után szintén lekentem pudinggal.

2014. március 18., kedd

Bagoly torta



Ezt a tortát nem nagy ördöngösség megcsinálni. Nem is kell hozzá más, csak egy kerek torta, kétféle puding és némi gyümölcs.

A tortát félbevágtam és megtöltöttem vanília pudinggal. A pudingból egy kicsit hagytam a tetejére szárny gyanánt. A bagoly teste áfonyapudingból készült, csak ezúttal az áfonyát nem egészben, hanem leturmixolva adtam hozzá a pudinghoz. Mindkét puding fél-fél liter tejből készült, de legközelebb a vanília puding mennyiségét növelném egy kicsit, míg az áfonyáét csökkenteném.

A bagoly szeme egy-egy almakarikából és a közepébe helyezett áfonyapudingból áll, a csőre narancsból, a lába pedig mandaringerezdekből készült.

2014. március 6., csütörtök

Méhecske torta


A piskótát kerek tortaformában sütöttem, majd a kép szerint kivágtam a méhecske részeit. Ha szükséges, nyugodtan készithetünk hozzá sablont is.

Egy tortatálon a helyére illesztettem az egyes részeket és megtöltöttem pudinggal.


A következő pudingokat választottam:
Vanília puding
0,5 l tej
40 gr kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília aroma
1 tojássárgája
1 ek cukor
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet, végül sűrűsödésig főzőm.

Csokipuding
250 ml tej
20 gr kukoricakeményítő
kb 10 gr magas kakaótartalmú csoki
1 ek cukor
A keményítőt kevés tejben elkeverem, beleteszem a csokit és a maradék tejjel együtt felfőzöm.

A méhecske szárnya áfonyapudingból készült:
375 ml tej
30 gr kukoricakeményítő
100 gr mélyhűtött és felengedett áfonya
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet. Sűrűsödés után belekeverem az egész szemű áfonyát.

Kevés csokipudingot nyomózsákba töltve megrajzoltam a méhecske szemét, száját.
A csápok úgy készültek, hogy a maradék piskótát a szintén maradék csokipudinggal összegyúrtam, két golyót formáltam belőlük, majd fogpiszkálóra tűztem és a helyükre illesztettem.



Alap piskóta

Mivel tortáimat főként gyerekeimnek sütöttem, igyekeztem azokat – a lehetőségekhez képest – egészségesebben elkészíteni. 
A torta alapja vizespiskóta, amit úgy módosítottam, hogy csökkentettem a cukor mennyiségét és a liszt mennyiségének felét teljes kiőrlésű liszt teszi ki. Így került sütőpor is a receptbe. Ezáltal a piskóta némileg tömöttebb és sötétebb színű lesz, ez azonban az ízén nem sokat változtat, és ennyi nálunk belefér. Természetesen a torta hagyományos piskótarecept alapján is elkészíthető.
A tésztát általában kerek tortaformában vagy tepsiben sütöm, majd utána a kívánt alakzatnak megfelelően vágom úgy, hogy a tortafelesleg minimális legyen.

A tortát pudinggal töltöm/kenem meg, ami nem pudingporból készül, hanem magam készítem eredeti hozzávalókból. Ezek elkészítése az egyes tortaleírásoknál tekinthető meg.

2014. március 5., szerda

Virág torta


Szeretem a virágokat, valahogy mindig jobb kedvem lesz tőlük.  Most sem kell mellőznünk látványukat, még akkor sem, ha kint még nem lehet szedni. Inkább süssünk egyet!

Így készül:
Először készítettem egy piskótatésztát, amit egy nagy tepsiben (az enyém 33x41cm) sütöttem meg, majd az egészet egy 8 cm-es átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggattam:


A korongokat egy süteményes tálra virág alakzatban kiraktam, közepén a hézagokat a korongok közötti maradék piskótából töltöttem ki. A torta 3 emeletes lett, de egy korongot maradék tésztából kellett kirakni – ezt érdemes a torta középső rétegén elhelyezni.


Végül a tortát vanília-, és eperpudinggal töltöttem meg.
Vanília puding:
0,5 l tej
40 gr kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília aroma
1 tojássárgája
1 ek cukor
A hozzávalókat először kevés tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet, végül sűrűsödésig főzőm.

Eperpuding:
0,25 l tej
20 gr kukoricakeményitő
100 gr eper (lehet felolvasztott is)
A keményítőt kevés tejben elkeverem, felfőzőm, majd a legvégén adom hozzá a leturmixolt epret.